Mijn eerste kennismaking met de esp8266 / NodeMcu

Deel dit artikel

,

De esp8266 is een klein printje, voorzien van WiFi. Werd dit in het begin alleen gebruikt om een Arduino via WiFi met de buitenwereld te verbinden, op dit moment kan je de esp8266 zelfs helemaal stand-alone gebruiken, en toch allerlei leuke Internet Of Things (IoT) zaken mee doen.

Ik heb recent wat van dit spul in huis gehaald. Voor de kosten hoef je het niet te laten: als je het via het Internet bestelt, dan krijg je een esp8266 voor ongeveer $ 4,00 in huis.

Zaterdag 18 juni heb ik wat kleine schakelingen laten zien die ik ermee gemaakt heb, en de bezoekers kennis laten maken met de programmeertaal Lua.

Ik heb gekozen voor programmeren in de taal 'Lua', een kleine interpreter die standaard al in de flash van de NodeMcu bordjes zit. Het is ook mogelijk om de esp8266 vanuit de Arduino IDE te programmeren, net alsof het om een Arduino gaat.

Als vingeroefening heb ik inmiddels een aantal toepassingen bedacht (en geimplementeerd).

Zo heb ik er met 4 draadjes een klein 0.96" oled-schermpje aan verbonden, waar ik via I2C mee kan praten. Dat is nu een WiFi analyser geworden: die laat nu de lijst met accesspoints die in de buurt actief zijn op het schermpje zien.

Wat ik zaterdag heb laten zien is meer IoT gerelateerd. Een WiFi drukknop, die elders een relais aan of uit zet. Ik gebruik hiervoor 2 WeMos mini D1 esp8266 bordjes, die ik elk voorzien heb van een ander opsteekprintje: bij de ene een drukknop-printje, bij de ander een relais-printje (zie www.wemos.cc).

 wemos drukknopwemos relais

Ik heb de rechter esp8266 (het relais) zo geprogrammeerd dat hij als AccessPoint dienst doet. Zolang de drukknop-esp8266 nog niet met de relais-esp8266 via WiFi verbonden is, zal het LEDje op de relais-esp8266 dat met lichtflitsjes tonen. De LED gaat uit als de verbinding tot stand is gekomen.

De linker esp8266 op de foto (de drukknop-esp8266) fungeert als WiFi client. Zolang die nog niet verbonden is met het AccessPoint (d.w.z. nog niet verbonden is met de relais-esp8266), zal de LED op de drukknop-esp8266 dat met lichtflitsjes laten zien. Als de verbinding er is, gaat ook die LED uit.

De hele opstelling is stand-alone, en onafhankelijk van de WiFi thuis of in de Hilt. Enkel voeding aansluiten via de micro-USB aansluiting, en het werkt.

Ben je HCC-lid? Om deze presentatie en lua bestanden te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 


 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!opensource

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden