Op de Algemene Jaarvergadering van onze ig op 23-11-2013 is het idee geopperd om een gezamenlijk project te starten met een "micro PC" boardje. Er zijn er ondertussen al meer te koop, denk aan de Raspberry Pi, Arduino (maar dan wel een met ethernet), Gnublin of Cubieboard. Sommige leden hebben al eens iets laten zien op de bijeenkomst. Deze boardjes hebben allemaal een prijskaartje van onder de 100 euro.
Er komt nog wel het een en ander bij kijken voordat je er ook iets mee kan. Gewoonlijk moet je zelf voor een voedingadapter zorgen. Je hebt al gauw een (USB) toetsenbord nodig en een beeldscherm met HDMI of een TV met AV ingang. Zonder dat zal je een PC met terminal emulator moeten hebben die over een USB-SERIAL met het boardje praat. Sommige boardjes werken een losse SD kaart; anderen hebben onboard flash. Dat maakt nogal verschil hoe je de firmware in het boardje krijgt.
Wil je zelf aan de kernel werken, dan zal je een ontwikkelomgeving moeten hebben voor jouw type processor. Vaak is de processor een ARM. Je hebt dus bijna altijd een cross-compiler nodig. Nu is dat onder Linux allemaal wel beschikbaar maar je moet het wel even installeren en configureren. Door samen te werken kunnen we elkaar helpen met het optuigen van zo'n ontwikkelomgeving.
Het zou ook kunnen dat je belangstelling meer uitgaat naar een bepaalde toepassing en de meegeleverde kernel/firmware prima voldoet. Dan heb je misschien de hele ontwikkelomgeving niet nodig. Populaire toepassingen zijn music-center, domotica en webservertje maar misschien zoek je alleen toepassing als netwerk opslag voor meerdere PC's in huis.
Om een beetje in te schatten hoeveel belangstelling er is voor zo'n project vragen we je te reageren als je wel zou willen mee doen. Geef dan even kort aan welke richting je op wil en of je een boardje hebt of bereid bent er ééntje te kopen. Naar welk board gaat je voorkeur uit? We hoeven niet allemaal hetzelfde boardje te hebben; zeker als ze eenmaal Linux draaien is de basis gelegd.
Tussen de bijeenkomsten door kunnen we de opensource mailing list gebruiken voor vragen.
Hier een beslist niet volledig lijstje URL's:
http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi