w

Je kunt Wireguard installeren (zie dia's) en er dan gaan gebruik van maken. In deze sessie wil ik nader ingaan op het gebruik van Wireguard en daarbij voorbeelden geven. Eerst ga ik in op de configuratie van Wireguard na installatie van Wireguard via PiVPN. Wist je dat je iedereen die bij jou in mag loggen op de WireGuard server na zonder verder de Wireguard configuratie aan te passen toegang geeft tot je interne netwerk? Een groot deel van deze sessie sta ik daarom stil hoe je de toegang via Wireguard kunt configureren. De volgende configuratievoorbeelden komen aan bod: basis configuratie na installatie Wireguard via PiVPN, geen toegang tot intern netwerk, geen toegang tot intern netwerk met uitzondering van 1 webserver, alleen toegang tot 1 webserver, alleen toegang tot intern netwerk en 2 computers aan elkaar koppelen via WireGuard. Tot slot ga ik kort in op een handige Android app om verbinding te maken met Wireguard servers: WG tunnel. Biografie: De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 20 jaar geleden PHP en MYSQL. Ongeveer 15 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid. Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.org) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. Sinds 2018 ben ik actief lid binnen de Nederlandse Linux Gebruikersgroep (NLLGG).

8 februari 2025

...

Harvard Institutional Data Initiative

Hoewel het minder aandacht heeft gekregen als DeepSeek in de afgelopen periode is dit item toch het vermelden waard. De universiteit van Harvard heeft in december aangekondigd dat het een dataset van hoogwaardige kwaliteit bestaand uit bijna 1 miljoen publiek toegankelijke boeken beschikbaar gaat stellen voor het trainen van grote taalmodellen en andere AI tools.

8 februari 2025

...

Informatie op Opensource.com

Opensource.com is een rijke bron voor meer informatie over open-sourcesoftware, hardware en gemeenschapspraktijken. Het biedt artikelen, tutorials en inzichten over onderwerpen variërend van open-sourcetools en -projecten tot bredere thema's zoals open bestuur, samenwerking en innovatie.

8 februari 2025

...

PostgreSQL

PostgreSQL is een krachtig, open-source, object-relationeel databasebeheersysteem (ORDBMS) dat bekend staat om zijn robuustheid, uitbreidbaarheid en naleving van standaarden. PostgreSQL is ontwikkeld en onderhouden door een wereldwijde gemeenschap en is sinds de oprichting in 1986 een betrouwbare keuze voor ontwikkelaars en organisaties als onderdeel van het POSTGRES-project aan de University of California, Berkeley.

8 februari 2025

...

GNU Radio Companion

GNU Radio Companion (GRC) is een uitstekend hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in software gedefinieerde radio (SDR). De combinatie van een gebruiksvriendelijke interface, krachtige functies en uitgebreide hardwareondersteuning maakt het tot een ideaal platform voor SDR-ontwikkeling. GRC heeft uitgebreide functieblokken die het voor de gebruiker mogelijk maakt om het radiospectrum te analyseren.

6 februari 2025

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!opensource

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden